Divlji kesten – sredstvo za pranje rublja

divlji-kesten-kao-sredstvo-za-pranje-rublja_1

Vrijeme je skupljanja kestena, vrijeme je i da ovaj blog dobije još jednu novu kategoriju. U kategoriji “Napravite sami” moći ćete ubuduće pronalaziti tekstove o jednostavnim i malo složenijim projektima koje možete napraviti sami kod kuće, bez prevelikog troška i uz samo malo vlastitog truda.

Ako imate priliku da upitate svoju baku kako se nekad pralo rublje, možda će vam spomenuti da su za pranje koristili plodove divljega kestena.

Divlji kesteni najčešće se mogu pronaći u parkovima. Plod u sebi sadrži visoku koncentraciju saponina (kemijskih spojeva koji se u vodi rastvaraju i stvaraju sapunicu) zbog čega ih se može koristiti za pranje.

Želite li proizvesti svoje vlastito ekološko sredstvo za pranje rublja, sada je pravo vrijeme za to.

Priprema sredstva za pranje od divljega kestena

divlji-kesten-kao-sredstvo-za-pranje-rublja_2Za čas posla smo malena Lovašica i ja sakupile 8 kg kestena 🙂

Odvojite desetak plodova kestena, razrežite svaki plod na 4 dijela, stavite u staklenku u kojoj je 500 ml vruće vode, zatvorite staklenku i ostavite da stoji oko 8 sati. Što sitnije izrežete plod, to ćete skratiti vrijeme potrebno da se stvori tekućina za pranje.

Protresete li staklenku povremeno, moći ćete vidjeti kako se mutna voda pjeni. To je zbog saponina koji plod otpušta u vodu.

Nakon 8 sati (ili manje, ovisno o tome koliko ste usitnili plodove) procijedite vodu kroz sito i ulijte dio tekućine u pretinac perilice rublja u koji dolazi sredstvo za pranje.

Ostatak tekućine stavite u frižider i potrošite kroz kratko vrijeme.

Druga mogućnost je da šaku izrezanih plodova stavite u mrežicu ili čarapu, napravite čvor i stavite čarapu zajedno s ostalim rubljem u bubanj.

Rublje koje je normalno prljavo, oprat će se ovim sredstvom bez problema.

Kesteni u sebi ne sadrže parfem. Želite li da rublje fino miriše nakon pranja, morati ćete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja ili lenor.

Želite li koristiti ovaj način pranja rublja i dalje, kada kestena više nema u prirodi, oboružajte se vrećicama i krenite u prikupljanje zaliha.

Priprema divljega kestena za zalihu

Svježi kesteni ne mogu dugo stajati, ubrzo se pojavi plijesan, i morate ih baciti.

Da bi to izbjegli, odvojite malo vremena, uložite truda i napravit ćete si zalihu ovoga ekološkog sredstva za pranje koje ćete moći držati do sljedeće sezone. Potrebno je samo da kesten stoji na suhom.

Postupak pripreme kestena za sušenje:

  • sakupite nekoliko kilograma divljega kestena i ostavite da par sati stoji u vodi u koju ste dodali sodu. Operite kesten i ostavite da se osuši.
  • izrežite svaki plod na četvrtine (ili sitnije ako imate snage i vremena). Najbolje bi bilo plodove usitniti u prah u kuhinjskom stroju. Ja takav stroj nemam, pa sam se potrudila što sitnije izrezati kestene. Plodove možete staviti u krpu, krpu zavezati u čvor i usitniti plodove sa čekićem (poželjno je da nemate susjede ispod ili iznad sebe, inače ova metoda nije preporučljiva). Ovakve plodove koristite za pranje tamnoga rublja. Ako kesten želite koristiti za svijetlo rublje, plod morate očistiti od ljuske. Ponekad se prilikom rezanja ljuska odvoji sama, a dio se odvoji i prilikom sušenja, inače je postupak skidanja ljuske poprilično naporan.
  • divlji-kesten-kao-sredstvo-za-pranje-rublja_3u lim za pečenje stavite krpu i po njoj poredajte usitnjene kestene da se dobro osuše. Ja sam ih sušila u pećnici na 40 °, sa lagano otvorenim vratima da para izlazi van. Ako ih ne sušite u pećnici, onda morate češće promiješati kestene i paziti da se ne pojavi plijesan.
  •  kada su kesteni potpuno suhi!!!, stavite ih u staklenke, dobro zatvorite i držite na suhom mjestu. Tako pohranjene možete koristiti do sljedeće sezone.

divlji-kesten-kao-sredstvo-za-pranje-rublja_4

Kako koristiti osušene kestene?

Osušeni kesten možete koristiti kako sam vam ranije i opisala:

  1. možete šaku usitnjenih suhih kestena staviti u vodu i pričekati da u vodu puste saponine, vodu procijedite i ulijte i pretinac za pranje;
  2. a možete koristiti i brži način: stavite šaku kestena i vrećicu za pranje ili u čarapu, dobro zavežite vrećicu ili čarapu i ubacite zajedno sa rubljem u bubanj perilice za rublje.
Napomena

Divlji kesten se može koristiti i za kućnu izradu šampona i krema. Do sada nisam isprobala, tako da vam ne mogu napisati svoje iskustvo. Ako je netko probao, bilo bi od koristi svima da napiše svoje mišljenje i iskustvo.

Iskoristite jesensko vrijeme, prošetajte parkom i potražite ima li divljih kestena 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *